Informatie huiseigenaren

Het vernieuwde Groepen.nl is live. Jouw huiseigenaren-omgeving en onderdelen van de website zijn vernieuwd, maar onze service is nog steeds vertrouwd. Voor sommige is ook de manier van samenwerken enigszins veranderd. Met deze update nemen we jou meer werk uit handen, zodat jij kunt focussen op je gasten. Op deze pagina vertellen wij je alles over de belangrijkste wijzigingen.

Dit wijzigt er binnen onze samenwerking

Als huiseigenaar wil je jouw gasten het beste bieden. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, zorgen wij voor het opstellen van een huurcontract en het regelen van de betalingen. De selectie van de huurders en het persoonlijke contact met hen, blijft gewoon bij jou.

Zo verhuur je jouw groepsaccommodatie straks nog sneller

Ook jouw persoonlijke huiseigenaren-omgeving en de website hebben een update gekregen. Niet alleen biedt het vernieuwde platform een duidelijk overzicht van je accommodaties en reserveringen, met verschillende optimalisaties helpen we jou ook om je accommodatie sneller te verhuren. Zo profiteer je van:

  • Meer regie over prijzen, omdat je niet meer vastzit aan vooraf bepaalde periodes om de prijzen aan te passen. Ook krijg je gemakkelijk toegang tot een overzicht van je prijzen.
  • Altijd een actuele vermelding, doordat je te allen tijde zelfstandig foto’s, teksten en kenmerken kunt aanpassen.
  • Verbeterde filtermogelijkheden, zodat jouw groepsaccommodatie beter vindbaar is voor potentiële huurders.
  • Gemakkelijk contact met Groepen.nl met de vernieuwde chatfunctie. Zo kun je snel al je vragen stellen.

 

Meest gestelde vragen 

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten wat dit voor jou betekent. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de vernieuwde samenwerking. 

[laatst bijgewerkt vrijdag 8 maart 2024.]

Algemene vragen, borg, commissie en bijkomende kosten

Waarom gaan jullie over op een ander boekingssysteem?

Wij willen als groepen.nl beter kunnen meebewegen met de snel veranderende markt. Bookzo is flexibeler, toekomstbestendiger en kan onze PMS/reserverings systeem sneller en op maat maken.

Waarom verandert onze samenwerking?

Op dit moment werkt Groepen.nl met twee verschillende modellen. Echter maken wijzigingen in Europese wetgeving voor online platforms een transparantere bedrijfsvoering wettelijk noodzakelijk. Daarnaast geven wij ook zelf graag inzicht in hoe wij werken. Daarom gaan we vanaf 1 februari over op een eenduidige manier van samenwerken, voor alle huiseigenaren die verbonden zijn met ons platform.

Krijg ik een ander contract, nu jullie de gelden innen?

Omdat er verder geen contractuele wijzigingen zijn, is dit niet gepland.

Wie int de borg, ik als huiseigenaar of jullie als groepen.nl?

Je int zelf als huiseigenaar de borg van de gasten. Immers ben jij – of een vertegenwoordiger ook bij de aankomst en vertrek van de gasten aanwezig en/of controleer je de accommodatie.

Indien gewenst kunnen wij de borg voor je innen en onverkort doorstorten. Retourbetalingen kunnen wij niet uitvoeren, dit dien je zelf te verzorgen na verrekening van eventuele schade.

Wie int de bijkomende kosten?

Wij als groepen.nl innen voor jou de bijkomende kosten. Hierover wordt door ons geen commissie berekend. Wil je de optionele bijkomende kosten (linnengoed, haardhout ed) zelf innen, laat het ons dan weten, dan passen we jouw vermelding aan.

Wie int de bijkomende kosten die er na het maken van de boeking bijkomen? Zoals bijvoorbeeld een linnenpakket

Deze kosten verrekenen wij als groepen.nl met de tweede uitbetaling aan jou als huiseigenaar. Dit is uiterlijk 2 weken voor de aankomstdatum van de gast. Ook hierover wordt geen commissie berekend.
Als er binnen 2 weken voor aankomst alsnog linnenpakketten worden aangevraagd bij groepen.nl dan nemen we separaat contact met je op.

Wat merk ik van onze nieuwe manier van samenwerken?

Straks werken wij met alle aangesloten huiseigenaren op een eenduidige manier samen. Sommigen zullen hier meer van merken dan anderen. Hieronder leggen we het verschil uit.

  • Regelt Groepen.nl voor jou nu al het huurcontract en de betalingen? Dan ontvang jij straks eerder een deel (50% van de huursom en de bijkomende kosten) van de huursom.
  • Regel jij nu alles zelf? Dan hoef jij je straks geen zorgen meer te maken over de betalingen en het huurcontract en kun jij je richten op gastvrijheid. Ook jij ontvangt uiteraard 50% van de huursom vroegtijdig!
Hoe vindt de verrekening plaats als bij aankomst blijkt dat de groep uit meer personen bestaat dan waarvoor is geboekt?

Een gast dient met het opgegeven aantal gasten te komen. Dit staat ook duidelijk vermeld in de voorwaarden. In het geval de gast hiervan afwijkt kun je deze zelf daarvoor verantwoordelijk stellen en hem eventueel additionele kosten laten betalen. contractueel ben je zelfs gerechtigd om de gast de toegang tot de accommodatie te weigeren.

Kan ik de gegevens van de klant nog steeds inzien?

De gegevens van de hoofdboeker worden vrijgegeven bij een definitieve boeking. Onder het tabblad ‘reserveringen’ in de huiseigenarenomgeving kun je de desbetreffende reservering aanklikken, waarna je onder het tabblad ‘gast’, alle gastgegevens kan inzien.

Hoe houd ik grip op wie mijn groepsaccommodatie huurt?

Samen bekijken we welke groepen passend zijn voor jouw accommodatie. Aan de hand van deze kenmerken zorgen wij nog steeds voor de juiste huurders. Daarbij kun jij zoals altijd zelf de aanvraag beoordelen.

 

Betalingen, wijzigingen en annuleringen

Is de commissie hetzelfde als voor de aanpassing van 1.2.2024?

Ja, de commissie is exact hetzelfde; echter wordt er bij niemand meer commissie berekend over de eventueel bijkomende kosten.

Hoe werkt het met de betalingen?

Groepen.nl zorgt voor de aan- en restbetaling van de gasten. Direct na de boeking betalen gasten de aanbetaling (50% van de huursom en de bijkomende kosten). Dit wordt na uiterlijk 30 dagen, onder inhouding van de commissie, aan jou doorgestort. Twee weken voor aankomst van de gasten ontvang je de restbetaling.

Wat veranderd er met innen van bijkomende kosten en borg?

Met ingang van 1 februari 2024 int Groepen.nl alle bijkomende kosten zoals schoonmaak, toeristenbelasting, lakenpakketten ed uit naam van de huiseigenaar, zonder commissie. De eventuele borg zal door de huiseigenaar, bij de gast, geïnd kunnen worden. De gegevens van de gast zijn te vinden in de “huiseigenaren omgeving” bij de betreffende boeking. Dit kun je regelen direct nadat een boeking is bevestigd. De huiseigenaar blijft het contact houden met de gast zoals voorheen.

Over welke kosten betaal ik commissie?

Je betaalt alleen commissie over de huursom, niet over bijkomende kosten.

Wanneer ontvang ik als huiseigenaar de eerste betaling vanuit groepen.nl?

Binnen maximaal 30 dagen na de boeking van de gast ontvang je van ons 50% van de totaalrekening minus de te betalen commissie.

Wanneer ontvang ik de restantbetaling?

De restantbetaling ontvang je minimaal twee weken voor aankomst van de gasten.

Wie is er verantwoordelijk voor het innen van de rest betaling?

Groepen.nl zorgt voor het innen van de totale huursom en zal bij niet tijdige betalingen door de gast ook de nodige incassomaatregelen nemen.
Wij zullen tijdig informeren als een gast niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.

Kan ik een voorbeeld factuur ontvangen van de aanbetaling en de commissie factuur?

Ja, klik hier voor een voorbeeld.

Zoals je ziet bestaat het bestand uit twee facturen; één commissie factuur en één betalingsoverzicht. Bij de aanbetaling krijg je deze allebei.
De facturen zijn ook terug te vinden in je eigenaren omgeving.

Wat gebeurt er met mijn geld, mochten jullie failliet gaan?

Er zijn geen tekenen dat groepen.nl failliet dreigt te gaan. Groepen.nl maakt gebruik van de accountantsdiensten van WEA accountants. Een landelijk werkende organisatie. Onze jaarcijfers worden steeds gedeponeerd bij de KvK. Mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan vervalt de reservering en kun je voor de betreffende periode jouw huis opnieuw verhuren. Deze situatie is overigens niet veranderd.

Waarom kan de betaling van de gast niet op een derdenrekening gestort worden in verband met eventueel faillissement van groepen.nl?

Dit zou slechts zekerheid bieden aan de gast, niet aan jou als huiseigenaar. Als wij failliet zouden gaan, gaat het bedrag op de derdenrekening immers terug naar de gast en niet door naar huiseigenaren

Wat is de procedure als gasten na de boeking nog wijzigingen willen doorvoeren rond aantal personen / bijkomende kosten?

Gast neemt telefonisch of per e-mail contact op met Groepen.nl. Wij verwerken dit in de bestaande boeking. Eventuele extra kosten berekenen wij aan de gast en deze komen vervolgens terug op de eindfactuur. Note: Periodes van verblijf kunnen NIET worden gewijzigd.

Wat is de procedure als gasten binnen 6 weken voor de aankomstdatum (dus na de 2e betaling aan jou) nog wijzigingen willen doorvoeren?

Gelijk aan boven, echter komen de eventuele extra kosten nu meteen bij de eindafrekening op de factuur.

Wat is de procedure als de gast binnen 2 weken voor de aankomstdatum annuleert?

Als gasten binnen 2 weken voor de aankomstdatum annuleren, dan hebben wij als groepen.nl jou de volledige betaling al gedaan. Er zal aansluitend een afrekening worden gemaakt in lijn met de geldende annuleringsvoorwaarden. Groepen.nl zorgt voor de afhandeling van de annulering.

 

Huiseigenaren omgeving

Hoe kan ik inloggen als huiseigenaar op mijn huiseigenaren omgeving?

klik hier voor de uitleg om in te loggen. Je kunt overigens ook inloggen via de website www.groepen.nl en dan op het “log in icoontje” klikken.

Hoe kan ik mijn inloggegevens opslaan?

klik hier voor de uitleg

Moet ik als huiseigenaar een nieuw wachtwoord aanvragen?

klik hier voor de procedure

Hoe kan ik ingelogd blijven in mijn “huiseigenaren omgeving”?

Als je van ons de code ontvangt waarmee je in kunt loggen, moet je het vinkje onder de code aanzetten. Hierdoor hoef je als huiseigenaar de code niet steeds op te vragen om in te loggen

Kan ik als huiseigenaar op meerdere plekken tegelijk ingelogd blijven?

Vanwege privacy redenen en systeemveiligheid word je automatisch uitgelogd op het ene apparaat als je inlogt op een ander apparaat. Dit kan niet worden aangepast

Welke nieuwe mogelijkheden heeft mijn “huiseigenaren omgeving” voor mij als huiseigenaar?

Chat functie voor snel contact met Groepen.nl stel hier je vragen; Je kunt hier je I-call links steeds terugvinden; Je kunt hier snel een wijzigingsverzoek doen; Je kunt hier blokkeringen toevoegen en verwijderen;

Wat kan ik zelf doen in mijn huiseigenaren omgeving?

In jouw huiseigenaren omgeving kun je zelf prijzen aanpassen, foto’s en teksten uploaden, blokkeringen toevoegen en verwijderen en met Groepen.nl chatten voor sneller antwoord op je vragen.

Waarom zie ik als huiseigenaar de naam van de hoofdboeker niet als er een optie is geplaatst?

Totdat de boeking is geaccepteerd, is er nog geen overeenkomst tussen groepen.nl/jou en de gast. Pas na acceptatie is er een overeenkomst en kunnen wij de persoonsgegevens van de gast vrijgeven en zul je deze dus ook kunnen terugvinden.
Mocht je vragen hebben over de boeking alvorens je akkoord kan geven, kan je via de chat je vraag stellen aan groepen.nl

Kunnen jullie bij het tabblad ‘reservering’ een kolom toevoegen met de naam van de hoofdboeker?

Dat kan niet. Totdat de boeking is geaccepteerd, is er nog geen overeenkomst tussen groepen.nl/jou en de gast. Pas na acceptatie is er een overeenkomst en kunnen wij de persoonsgegevens van de gast vrijgeven.

Waarom zie ik de boekingen niet terug in de kalender?

De boekingen zijn terug te vinden onder het kopje ‘reserveringen’ De kalender is een overzicht.

Wat gebeurt er als gasten annuleren?

Direct na het boeken zijn de annuleringsvoorwaarden van kracht. Dit wordt straks ook door Groepen.nl geregeld zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over annuleringen en eventuele uitstaande betalingen. Wij adviseren de gasten altijd om een groepsannuleringsverzekering af te sluiten.

Wijzigingen in het planbord

We hebben gemerkt dat het planbord nog niet helemaal voldoet aan de verwachtingen. De informatie die we ontvangen proberen we in een volgende versie voor jullie nog te verbeteren. Zodra hierover meer bekend is zullen we hierover een separate email sturen.

Ik gebruik het planbord om ook eigen reserveringen terug te kunnen zien. Ik kan daar nu de boekingen niet meer terugzien (naam van de gast en dergelijke)

Je eigen reserveringen zijn wel terug te vinden.

 

“Nieuwe” EU-wetgeving

Op basis van welke wetgeving voeren jullie als groepen.nl de huidige wijzigingen door?

Transparantie voor de consument is het hoofddoel van de vernieuwde EU-wetgeving. Reeds in 2022 werden wij door de Thuiswinkel organisatie erop aangesproken dat wij niet “volledig” voldeden aan de op dat moment reeds geldende Europese consumentenvoorwaarden. Dit beleid is mede naar aanleiding van gebrek aan duidelijkheid tijdens Corona bij diverse aanbieders nog verder aangescherpt. Verder staat er veel wetgeving binnen Europa op de rol die de aansprakelijkheid van een reisorganisatie vergroten / duidelijker maken en is handhaving hiervan reeds aangekondigd. Met deze wijziging anticiperen wij op aanstaande wetgeving (DAS, DAC-7, etc).

Waarom vinden de wijzigingen nu pas plaats?

De laatste aankondiging van de vereiste transparantie m.b.t platformen voor transacties was eind 2023. Wij hebben ervoor gekozen om nu de wetgeving hierin te volgen.

Heb ik als huiseigenaar nog de keuze om zelf het geld van gasten te innen?

Nee, op ons platform is slechts één betalingswijze door te voeren die aansluit bij de transactieplatform wetgeving. Slechts het innen van de borg blijft, na advies van ons huiseigenaren panel, jouw verantwoordelijkheid.

 

Huisregels en huiseigen voorwaarden

Wat gebeurt er met mijn eigen huurvoorwaarden/overeenkomst die ik altijd zelf naar gasten stuur?

De gast gaat door zijn boeking automatisch akkoord met jouw algemene voorwaarden / verblijfsvoorwaarden. Je hebt als huiseigenaar nog altijd zelf contact met de gasten. Je kunt de gegevens van de gast steeds vinden in de boeking. We adviseren je dan ook om zelf dergelijke documenten naar de gast toe te sturen. Eventueel kun je de voorwaarden ook nog eens in de accommodatie neerleggen.

Kan ik jullie als huiseigenaar mijn eigen huisregels mee sturen bij een definitieve reservering?

In onze algemene voorwaarden staat dat de gast onze voorwaarden én die van de huiseigenaar accepteert. Dit staat ook duidelijk op de website vermeld (“onze werkwijze”). Je kunt eventueel nog separaat als huiseigenaar die al dan niet sturen.

 

BTW

Hoe wordt de BTW afgerekend?

Je krijgt als huiseigenaar van ons een overzicht waarop de te ontvangen gelden staan minus het bedrag van de commissie. Hiervan ontvang je apart een factuur. Er wordt geen BTW vermeld op het overzicht, verhuurder is zelf verantwoordelijk voor correcte afdracht van de belasting. Het BTW tarief voor bemiddeling/commissie blijft 21%. Als je een Buitenlands BTW nummer hebt, is de BTW 0. Je draagt dan de BTW af in het land waar het huis geregistreerd staat. Dit is nu overigens ook al het geval.

 

iCal

Waar kan ik de instructies voor iCal vinden?

Klik hier voor de instructie voor gebruik van de iCal. De iCal-link van jouw accommodatie vind je in de huiseigenaren omgeving door te klikken op het tabblad ‘Accommodatie’ waarna je onder het kopje ‘iCal’ de link vind die jij kunt importeren.

Worden de planborden gesynchroniseerd?

Met een iCal verbinding worden de planborden gesynchroniseerd

Is er een API-koppeling mogelijk tussen groepen.nl/Bookzo?

Nee, dit is helaas niet mogelijk.

Waar vind ik de algemene voorwaarden van Groepen.nl?

Deze staan op de website duidelijk vermeld, ook staat er een complete uitleg over het proces
Klik hier voor de procesbeschrijving
Klik hier voor de algemene voorwaarden

Samen blijven we doorontwikkelen

Ook in de toekomst blijven we Groepen.nl verbeteren. Dit doen we niet alleen. Samen met jullie kijken we naar manieren om de huiseigenaren-omgeving en gastenomgeving, de website en onze processen te optimaliseren. Dus heb jij als verhuurder tips of suggesties, dan horen wij dat uiteraard graag.

Heb je nog vragen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via service@groepen.nl!

Informatie bronnen over Europese wetgeving:

To top